Радио онлайн

Слушай безплатно любимите си радио програми 24/7!

 radio-1-logoradio-1-rock-logo btv-radio-logo

bulgaria-on-air-logo radio-veronika-logo veselina-radio-logo

 radio-vitosha-logobgradio-logo the voice

 radio-energy-logoz-rock-logo magic-fm-logo

 radio-njoy-logonova-news-logo city

radio-star-fm-logo radio-ultra-logo radio-fm+-logo

radio-fresh-logo radio-focus-logo bnr-logo

radio-antena-logo jazz-fm-logo radio-melody-logo

Кой казва, че радиото е отживелица? Само погледнете рейтингите на водещите радиостанции и ще се убедите, че надминават дори някои телевизии в определени часови слотове. Радиопрограмите в България продължават да се радват на висока популярност и почти всяка честота е окупирана от някоя местна или национална станция.

В голяма част от българските офиси звучи музика от българско радио. Истинско удоволствие, а понякога и метод за разпускане за работещите е звукът на лежерна приятна мелодия по време на тежкото служебно ежедневие. Радиото в офиса доказано увеличава продуктивността и удоволствието от работата. Единственият проблем, който би могло да създаде, е изборът на радиостанция. Често срещани забавни игри в офисите са томболите и чоповете коя радиостанция да се слуша всеки ден. Всичко това повдига настроението и тонуса у всеки работещ.

Едва ли има шофьор, който да не си пуска радио по време на обикновено неприятното пътуване в колата до работа или обратно към вкъщи. Слушането на любимата музика със сигурност успокоява нервите на водача, докато кисне в задръстването, и му помага да бъде по-спокоен и съсредоточен на пътя. Музиката в колата създава добро настроение у всички пътуващи, а новините от своя страна дават доста полезна информация за пътната и обществената обстановка в страната.

В България са налице повече от разнообразни радиостанции. Някои излъчват само конкретни жанрове музика като поп, рок, фолклор, поп-фолк, джаз и други. Има радиостанции, които комбинират различни стилове и дори епохи от музикалното развитие. Изключително забавни са и сутрешните и следобедните радиопредавания с интересни гости и атрактивни игри със слушателите. Да не забравяме и колко полезни са радио програмите, излъчващи новини и обществени предавания.

Пълен списък с всички радиостанции в България. Изберете радио, което желаете да слушате и кликнете иконата му. Ще бъдете отведени до уеб сайта на радиото, откъдето ще можете да го слушате. Онлайн радио може да се слуша от цял свят, като единственото условие е да имате интернет.

 

Радиоприемане и радиопредаване

В далечната 1895 година инженерът Джулиемо Маркони от Италия и руският физик Александър Попов провеждат първите успешни опити за предаването на телеграфни знаци с помощта на електромагнитни вълни. Електромагнитните вълни са придобили своето широко приложение чрез така наречения “технологичен бум”, който бил открит от Херц. Едва през 1901 година се осъществява първото предаване на радиосигнали над Атлантическият океан чрез безжичния телеграф усъвършенстван от Маркони. В днешно време електромагнитните вълни са част от ежедневието на всеки човек населяващ планетата Земя, чрез тях се пренася информацията а именно чрез приемопредаватели като радиото, телевизията, телефоните и други.

Модулация

Модулацията представлява процес на изменение на параметрите на произволно високочестотно трептение в зависимост от посочен управляващ сигнал. Самият процес се реализира от така наречените устройства “модулатори”, а сигналът който се получава “модулиран сигнал”. Обикновено се използват нискочестотни сигнали с малка амплитуда за пенасянето на дадената информация. За да се осъществи тяхното предаване е нужно техният спектър да бъде пренесен в областта на високите честоти също така трябва да бъдат усилени без да се допускат някакви съществени изкривявания. Високочестотното трептение се управлява от първичните сигнали наричани още модулиращи, то се разпространява на сравнително доста обширни разстояния и търпи много ниски загуби на енергия. При радиоразпръскването може се установяве , че честотата на управляващият сигнал е доста по-ниска от тази на носещото трептение.

Радиовълни

Радиовълните са широко разпространени в света. Те представляват електромагнитни вълни. Използват се за предаване на информация. Обикновено се създават около проводник с променлив ток и висока честота и се излъчват чрез антена, която се явява приемопредавател. Те биват излъчвани от специални генератори за електромагнитни трептениясъщо така се образуват при изменението на електрическото поле. Радиовълните и другите електромагнитни вълни се разпространяват със скоростта на светлината около 300 000 км/сек. Техните свойства са интерференция, дифракция, пречупване и други. Ако на пътя на електромагнитните вълни се изправи какъвто и да е метален електропроводим проводник, то те отдават част от своята енергия на това тяло и така създават променливо електричество в самото тяло. Част от излъчената енергия винаги се отразява и точно върху това свойство е основана радиолокацията. Далечината на предаване на една радиовълна зависи от мощността на приемопредавателя, също така и от разстоянието, следователно колкото по силна е една антена в толкова по обширен диапазон ще се разпростират радиовълните

Устройството предавател

Устройството предавател се използва най-вече за предаването на електромагнитни вълни, като цяло самото устройство работи като предава/разпространява сигнали в точно определени среди.

Радиопредавателното устройство в комбинация с радио антената излъчва вълни, които ни позволяват да слушаме радио или да гледаме телевизия, а именно тези вълни са радиовълните.

Радиопредавателят има няколко основни елемента: модулатор, генератор с високи честоти, крайно стъпало и електрозахранващо устройство. Където тези елементи съчетани дават възможността на радиопредавателя да предава сигнали, които да приемаме като звук, информация или образ или др. Също така между модулатора, крайното стъпало и генератора могат да бъдат прибавени буферни усилватели, които да сподпомагат излъчването на тези сигнали на по големи разстояния.

Също така към предавателя може да постъпва модулиран сигнал, който ще бъде усилен от самият предавател до необходима мощност. Също така има радиопредаватели които работят чрез Амплитудна модулация, където АМ сигнала е в диапазона на късите, средните и дългите вълни, а тези, които са с по нова технология на честотна модулация използват FM сигнали, които излъчват УКВ-ЧМ радиосигнали. Според вида на самият радиопредавател могат да се модулират цифрови или аналогови сигнали. След като се преобразуват сигналите се излъчват от предавателната антена. Има такива устройства, които играят ролята както на приемник така и на предавател (тоест могат да приемат и да предават сигнали). Един такъв пример е мобилният телефон.

Антени, видове антени и характеристики на радио антените

Антената сама по себе си е една от най-важните части на цялата радио система, чрез нея радиоустройството приема или предава радиовълните. Антената индуктира променлив ток, структурните елементи са проводящи и са главният помощник за осъществяването на приемо-предаването на радиосигналите, като тези елементи излъчват електромагнито поле, което е под действието на приложена електродвижеща сила и прилежащо променливо електрическо напрежение.

Антените имат следните характеристики: максимална отдавана мощност, максимална и минимална работна честота и коефициент на покритие в обхвата, коефициент на усилване и диаграма на насоченост.

Разновидности на антените

Има богата разновидност на видовете и типове антени, като най-използваните от тях са: Антена “Двоен квадрат”, антена “Бягаща вълна”, антена “Вълнов канал”, антена “Яги” (тип вълнов канал), параболична антена, логопериодична антена, феритна, диполна, телескопична и др.

Какво е Radio Data System (RDS)

Radio Data System или RDS или система за предаване на данни е предоставена само на станции излъчващи на УКВ. Системата работи чрез кодове изплозвани рядко в България. Освен сигнала, който достига до ушитени ни системата предава информация под формата на криптирани цифрови сигнали вмъкнати в спектъра на комплексния стереосигнла с мощност 57 kHz и се използват само от поддържащи системата RDS устройства. При липса на стабилен радиосигнал честотата на получените радиосигнали се сменя автоматично, задаването на алтернативни предварително честоти дава възможност получения сигнал да излиза на най-добра честота. Чрез Traffic Announcement (Пътна информация) се предават радиосъобщения за движението на прадварително установена сила на звука, независимо от какъв източник се слуша или звукът е напълно изключен. Докато слушате радио на своят Winamp сигурно сте забелязали че е изписано името на радио станцията и дори наименованието на всяка песен която звучи, това е благодарение на радиотекста чрез който ви се предоставя този тип информация.

Как да си направите онлайн радио

За целта не са Ви необходими кой знае какви познания. Първо ще трябва да се консултирате с вашият интернет доставчик дали разполагате със статично IP, ако не разполагате с такова можете да искате от него да ви предостави такова. Също така ще е нужно да изключите Firewall защитата на вашият Windows.

За създаването на радиото ще са ви нужни още : Winamp, Shoutcast server и Shoutcast DSP plugin, където чрез Shoutcast server-а ще се излъчва радиото, а чрез Shoutcast DSP plugin-а ще се настройва сървърът.
Ако не разполагате с Winamp вече, можете да го изтеглите от сайта на самата програма или да го потърсите в google, след което инсталирате Winamp след това сървъра и след което плъгина. Отваряте директорията в която сте го инсталирали и отваряте следния файл: sc_serv.ini , където можете да направите вашите настройки.
Пример:

Maxuser=100 където 100 е максималният брой на слушателите по едно и също време

Password=******** това е паролата на сървъра

Portbase=8000 който указва порта за свързване със сървъра

Realtime=1 интервал за проверна на статуса

Showlastsongs=8 указва броя на последните песни, които да будат показвани

Adminpassword= ******* паролата на Admin-а, а именно вашата

След което отваряте Winamp отваряте настройките по следният начин (Ctrl+P). След което маркирате DPS/Effect и след него Nullsoft Shoutcast source DSPv.*.*.*(dsp_cs.dll) и Configure active plug-in. След което от Encoder можете да нагласите качеството и типа на звука, от Output / Yellowpages можете да зададете името на вашето радио. А в Output / Connection въвеждате Adress: localhost, Port 8000, Encoder:1. Ако желаете Winamp да се стартира заедно с plug-in отбележете отметката Connectatstart up.
Това е всичко, след като изпълните тези указания вече можете да пуснете желаните от вас песни в ефир на вашето радио.

4.5/5 - (19 votes)

Този сайт използва cookies

"Cookies" подобряват вашето онлайн присъствие и събират общодостъпни статистически данни. Продължавайки престоя си в сайта, Вие се съгласявате с тези "cookies".

Затвори